Catherine-Arte-2

Catherine-medley på Joystick 7.0

I dag skall vi tala om och lyssna på klassisk musik från Catherine.

Jag har vid ett tidigare tillfälle talat om Shoji Meguro som är Atlus rockstar-kompositör. Denne herre ligger bakom musiken från allt som Trauma Center till rollspelserierna Shin Megami Tensei och Persona. Meguros sound tenderar luta åt jazz, elektronika, rock, hiphopp och J-pop men till Catherine fick han för sig att göra något ganska annorlunda, nämligen använda sig av klassisk musik och ge sin alldeles egen skruv på det hela.

Catherine är ett spel som använder sig av stora mängder klassisk musik genom hela spelet. Historien kretsar kring Vincent, en kille som är ihop med Katherine men som lite plötsligt blir förförd av och hamnar i säng med den oemotståndliga Catherine. Spelet är en berättelse om kärlek, otrohet, frestelse och rädslan att stadga sig och bli en far. Det är ett spel med många intressanta vuxna teman.

catherine_screens_62

Och av någon anledning är det ett pusselspel där man klättrar på och skjuter runt stora block. Det är alltså något så udda som ett otroligt berättelsetungt pusselspel, inpackat i en audiovisuell Atlus-skrud och en mörk historia.

Det är under spelets många olika pusselsegment som det spelas en stor variation av klassisk musik där alla stycken gått igenom ett Meguro-filter. Detta gör att allt får en väldigt rockig eller elektronisk omtolkning där vissa versioner är ruskigt bra. Enligt Meguro själv använde han klassisk musik för att betona spelets skräckkänsla och samtidigt göra musiken mer Persona-aktig.

Inte helt förvånande är Meguros favorit Beethoven med sin femte symfoni med men för egen del tycker jag riktigt mycket om hans riviga tolkning av William Tells The Storm, Chopins revolutionsetyd i synthform eller jazziga tolkning av Bröllopsmarchen för att inte glömma den härliga trummaskinen och de ståtliga trumpeterna i Mussorgskys Baba-Yaga.

Inför Joystick 7.0 har vi tagit det vi anser är de bästa bitarna från Catherine klassiska soundtrack och skapat ett riktigt all-star-medley åt er nu på torsdag klockan 19:00.

Vad har du för favorit bland allt detta? Berätta i kommentarerna!