charles-slider1

Charles Hazlewood leder och dirigerar Joystick 7.0

Om du är en återkommande besökare av Joystick känner du säkerligen till Charles Hazlewood, Joysticks väldigt rörliga och dynamiska dirigent som medverkat under flertalet konserter sen den flyttade innanför Malmö konserthus väggar.

Vad du inte hört är Hazlewood tala. Dags att råda bot på det! Gör er redo att bekanta er med hans röst för ni kommer höra honom en hel del under Joystick 7.0 då Hazlewood agerar både dirigent och presentatör under konserten.

11842416-charles-hazlewoodP.g.a. konsertens lite annorlunda upplägg i januari passar uppgiften honom som handen i handsken. Charles brinner nämligen för att bredda och sprida förståelse för orkestral musik för allmänheten. De som såg hans “100 år efter kriget”-konsert i oktober i konserthuset blev förmodligen väldigt varse hur duktig talare och pedagogiskt han är när han tydligt och systematiskt förklarade samt dekonstruerade Haydn och Prokofjevs krigssymfonier. Under Joystick 7.0 kommer han förklara länkar mellan symfonisk musik och vår spelmusik, det musikhistoriska arv som tydligt kan urskönjas. Kontext kommer vara väldigt viktigt under Joystick 7.0 och då passar Hazlewood perfekt för att sätta allt i sitt sammanhang.

Så, vem är denna Charles Hazlewood?

Charles Matthew Egerton Hazlewood är en brittisk dirigent som förespråkar spridningen av orkestral musik. Han önskar att symfonisk musik skall uppskattas av gemene man och inte ses som något högtravande eller reserverad för en samhällselit.

Ha debuterade i Carnegie Hall i 2003 och har sedan fortsatt dirigerat Concertgebouw Orchestra i Amsterdam, Age of Enlightment i London och vår alldeles egna Malmö symfoniorkester. Han syns och hörs ofta på BBC och dirigerar samt leder konserter över hela världen.

Hazlewood beskrivs ofta som engagerad och oerhört entusiastisk, vilket är skälet att han ständigt återkommer i brittisk television. Han har skrivit och dirigerat musik i många olika BBC-produktioner som handlat om klassiska kompositörer och nu senast en TV-serie som kartlägger födseln av brittisk musik. Han har även suttit i domarpanalen på TV-showen Classical Star. Hazlewood har skrivit och producerat böcker samt film och levererat musikanalys i radio.

118267830_hazlewood_364537c

Hazlewood bor i dag i Somerset och är kraftigt kritisk till vilken brist av orkesterframträdanden som finns i landet. Han engagerar ständigt skolbarn i sina projekt, håller återkommande workshops, råder unga musiker, dirigenter och orkestrar i länet där han bor och spelar till och med orgel i närliggande kyrkor.

Charles Hazlewood brinner för musik och i synnerhet orkestral sådan. I januari får han möjligheten att leda Joystick 7.0 för att ge oss en lektion i allt från musikhistoria och hur och varifrån vår spelmusik hämtat inspiration genom åren.

  • Mika Scaare

    Skitkul att få veta mer om Hazlewood! Kan knappt vänta på Joystick 7.0!