IllusiveMan1-658x394

Spelmusik: Mass Effect 2 (multi) – Suicide Mission (2010)

Veckan får inledas med ståtligt spektakulär musik från science fiction-eposet Mass Effect 2.

Musiken är skriven av Jack Wall och spelas under en av Mass Effect 2:s viktigaste scener, nämligen under den inledande delen av det självmordsuppdrag Shepard och dennes besättning på Normandy tagit sig an tidigt i äventyret. Åtskilliga lojalitetsuppdrag, svåra beslut, timmar, blod, svett, tårar och en Reaper IFF i bagaget senare är det slutligen dags att ta klivet in i det dödliga Omega 4 Relay-området och ge sig i kollisionkurs med Collectors-basen.

Musiken passar perfekt för situationen. Den börjar på sitt Star Trek-mysiga vis men växer sakta men säkert till något både mörkare, mer allvarligt och pampigare. Musiken representerar enligt mig beslutsamhet, mod och offer. Det är ett exemplariskt sätt att förmedla den där motiveringssnackkänslan före en viktig match. Den inger dessutom mer förtroende för den egna kapaciteten än vemod. Besättningens liv är i dina händer och varenda beslut fram till nu kan avgöra allas öde. Spelet och berättelsen har nått sin “point of no return” och det förmedlar musiken med tydlighet och värdighet.

Tidigare i vår önskade Facebook-användaren Pablo Sorribes Bernhard att jag skulle belysa och skriva om just detta stycke på Joystick-bloggen. Jag instämde att det vore skamligt om vi inte lät Mass Effect-serien få en stund i rampljuset och nu råkar det vara så att specifikt Sucide Mission kommer bli en del av Joystick 7.0-repertoaren. Jag hoppas du känner dig väldigt nöjd med denna slumpartade utveckling Pablo. :)