OCEANS_11_692_450

Omedvetet klassiskt: Clair de lune

I dag skall vi kika närmre på det klassiska pianoverket Clair de lune av kompositören Claude Debussy. Det är ett musikverk som vi hört både en och annan gång i film och spel.

När du stryker runt i Shinji Mikamis senaste skräckspel The Evil Within finns det få saker som får en att dra en lättnads suck som när man hör en sprucken variant av Clair de lune spelas från en lika sprucken spegel. Melodin signalerar att man kan teleportera sig till sin fristad, spara sina framsteg och därmed vara i säkerhet.

Det är inte första gången Mikami valt att låta ett klassiskt stycke spela i sina spel. Redan i Resident Evil (1995) använder Jill Valentine sin pianoförmåga för att spela Beethovens månskenssonat för att öppna upp ett hemligt rum i herrgården.

Eftersom Clair de lune har en ganska melankolisk ton passade även Sony Computer Entertainment Japan på att använda den som bas i sitt äventyrsspel Rain (2013) där de lade till text av skriven av Yugo Kanno och lät sången framföras av Connie Talbot, då under sångtiteln “A Tale Only the Rain Knows” vilket är spelets huvudtema. SCE har även använt Clair de lune i sin Gran Turismo-serie.

Originalet är komponerat av den franska kompositören Claude Debussy som föddes 1862 i Saint-Germain-en-Laye. Hans stil har beskrivits som impressionistisk och agerade som brygga mellan senromantikens musik och modern 1900-talsmusik. Debussy var redan som tioåring elev på musikkonservatoriumet i Paris där han studerade med bl.a. Ernest Guiraud och César Franck i hela elva år. När han sen gjorde en resa till Moskva kom han i kontakt med den s.k. ungryska skolan, en stil som skulle bli en stor influens för honom.

2661551_sq-118e69571d393b6698a999a7cc90a8d512b19992_0Låten vi talar om i dag, Clair de lune, är skriven 1882, vilket gör det till ett av Debussys tidigare verk. Han var aktiv som kompositör fram till 1913 eftersom han blivit diagnoserad med cancer, något som försvårade arbetet för honom. Under sin sista tid arbetade han med orkesterverket “Images”, men sjukdomen gjorde att arbetet gick mycket långsamt. Av sex planerade kammarmusikverk hann han bara färdigställa tre. Debussy avled 1918 i Paris till följd av sin cancer.

Clair de lune kan vi även finna i en rad filmer, varav de mest kända torde vara Tom Hanks öde ö-äventyr Castaway (2000), The Game (1997), Flashdance 1983) samt helt nya Kevin Smith-rullen Tusk (2014). För mig personligen kommer låten alltid vara associerad med Oceans Eleven (2001) när Danny, Rusty, Reuben, Saul, Linus och alla andra som precis genomfört sin kupp samlas framför casinot Bellagios fontän. Det är en riktigt ståtlig scen värd att minnas.

Vi tyckte det var på sin plats att Debussys undersköna Clair de lune som lämnat avtryck hos spelare så sent som förra året och många år tidigare får en stund i rampljuset under Joystick 7.0. Det blir en vacker kontrast till mycket av det storslagna som redan står till buds.