asura

Omedvetet klassiskt: New World Symphony

Jag tänkte i dag berätta lite om den tjeckiska kompositören Antonín Dvořák (1841-1904) vars stycke används i spelet Asura’s Wrath från 2012. Här finner vi nämligen fjärde satsen ur Dvořáks 9:e symfoni, även känd som New World Symphony, som spelas upp under den makalösa envigen mellan Asura och hans mentor Augus.

Denna kamp utspelar sig dessutom på månen vilket troligen inte är en slump. Neil Armstrong är nämligen dokumenterad att ha tagit med sig en inspelning av Dvořáks 9:e symfoni under sitt Apollo 11-uppdrag som skulle ta honom till just månen.

Det finns eventuellt mer skäl att använda Dvořáks symfoni i Asura’s Wrath. Det är ett spel som är laddat med mycket österländsk mytologi. Allt känns inspirerat från hinduism och kinesiska eller japanska sagor. Det intressanta med just Dvořáks 9:e symfoni är att den är inspirerad av etnisk amerikansk musik från indianerna och skall vara mer spirituell än hans tidigare musik. Det är en symfoni som han skrev 1893 när han flyttade till USA för att styra upp instutitionen National Conservatory of Music of America.

Eftersom Asura’s Wrath har ett tema kring spiritualism, livskraft och pånyttfödelse känns det inte som en slump att Dvořáks 9:e symfoni användes i spelet. Det är bara en teori från min sida men det känns som en ganska sannolik sådan.

Kompositören Kaoru Wada är dock inte ensam om att tillämpa denna symfoni utan även de tre kompositörerna till spelet Killer is Dead från 2013 valde att ta världssymfonin i bruk. Lustigt nog verkar deras motiv vara likartade då Killer is Deads tolkning också spelar under en bossstrid, faktiskt under spelets absolut sista. Vad som är ännu mer lustigt är att striden även den utspelar sig på månen.

Det är lite skoj hur Dvořáks symfoni blivit synonym med ett måntema men när den används så effektivt och så briljant skall man så klart inte klaga. Det är ett otroligt kraftfullt orkesterstycke och spelare runt världen har definitivt tagit notis av den minnesvärda musiken.

Under Joystick 7.0 får du chansen att återuppleva den bisarra kampen med Augus och Asura i ditt huvud medan musiken från denna scen spelas upp av orkestern. Detta är också ett bra exempel på några av de små lustiga lärdomar du kan bära med dig efter konserten.