I4J0Y

Spelmusik: To The Moon (PC) – Everything’s Alright (2011)

Efter all pompa och ståt den senaste veckan där vi presenterat storskaligt orkesterstycke efter orkesterstycke tycker jag vi mjukstartar veckan med något lugnt, stämningsfullt och vackert.

I helgen spelade jag äntligen den lilla interaktiva berättelsen To the Moon. Jag gick in förhållandevis blind. Det enda jag visste var att det skulle vara mer fokus på berättande än gameplay. Det stämde också överens men upplevelsen men oj vilken upplevelse. To the Moon bjöd på för mig årets sötaste och mest gripande historia, alla medier inräknat. Det är rörande och tankeväckande trots sin simpla men bedårande grafik och spelets musik lyfter upplevelsen. Det var den tvungen till då spelet är röstlöst. Det är ett solklart exempel på hur mycket känslor musik kan förmedla i ett annars tyst äventyr.

Dr. Watts och Dr. Rosalene färd genom den döende Johns livstid av minnen är en unik upplevelse som lyfter ämnen om livet, drömmar, kärlek, sjukdom, minnen och livet på dödsbädden. Detta är ämnen vi sällan ser belysta i spel. To the Moon gör det dock och gör det dessutom med bravur. De är ett spel som öppnar upp för både reflektion och introspektion.

Dagens musikstycke är det mest hjärteknipande av dem alla och spelas mot slutet av spelet. Jag vill helt ärligt inte sätta det mer i kontext och säga mer för jag tycker ni borde spela det själva och få samma upplevelse som jag fick. “Everything’s Alright” är ett naket och skärrat pianostycke fyllt med känslor. Spelets kreatör Kan Gao ligger bakom musiken i spelet fast till specifikt det här stycket tog han hjälp av artisten Laura Shigihara för både komposition och sång.