Angry_Birds

Spelmusik: Angry Birds (iOS) – Main Theme (2009)

Musiken från dundersuccén Angry Birds kommer till Joystick 7.0. Samtidigt passar vi på att berätta lite om varumärket och dess potentiella influens på dagens barn.

Det är väldigt lätt att glömma bort den nya generationen spelare som växt upp med smartphones och Internet sen dag ett. Vi tyr oss gärna till vår egen barndom och avfärdar framtiden som formas i denna stund som flugor som kommer vara parenteser i våra liv. Men hur ser det ut för dagens barn? Är dessa spel vi ifrågasätter obetydliga för dem? Därför skall vi i dag titta på en av dessa mångmiljonsäljare som är många barns första exponering för TV-spel.

Vid sidan av makalösa Minecraft är finska studion Rovios Angry Birds en modern framgångshistoria av stora mått. Konceptet att slunga vinglösa purkna fåglar på gröna grisar tog världen med storm för nästa exakt fem år sen. I dag har spelserien liksom Minecraft skapat ett imperium där spelbiten bara utgör en bråkdel av framgångssagan. Varumärket är väldigt igenkännbart. Det har skapat godis, läsk, leksaker, TV-serier och mycket andra crossmedia-produkter, inte helt olikt hur en viss rörmokare rönte stora framgångar under 80-talet.

Dess enorma succé har därmed också lett till att miljarder med människor hört seriens temalåt. Kommer kompositören Ari Pulkkinens tralliga stycke också vara en klassiker om 10-20 år? Det är självfallet svårt att sia om vad som inspirerar dagens barn och ungdomar men bred exponering brukar i alla fall hjälpa.

Av den anledningen skall vi lyssna på Angry Birds huvudtema i dag samtidigt som jag kan avslöja att Joystick 7.0 kommer bjuda på ett spännande arrangemang av detta stycke torsdagen den 22 januari.

Beställ din biljett till Joystick 7.0 här.