321154-final_20fantasy_20viii_20__20squall_20fired_20sword

Spelmusik: Final Fantasy 8 (PSOne) – Liberi Fatali (1999)

Att vara uppföljaren till det stora rollspelsgenombrottet måste varit en en mardröm men det var precis den otacksamma uppgift Final Fantasy 8 mötte då Final Fantasy 7 hade satt konsolvärlden i brand i både USA och Europa. Spelet ändrade västvärldens syn på rollspel på konsol, framförallt sådana med japanskt ursprung.

Final Fantasy 8 var väldigt annorlunda jämfört med Playstation-debutanten men som med allt fann även Final Fantasy 8 sina trogna fans. Man kan aldrig vara riktigt säker på att karaktärer, världen och spelsystem är detsamma. Det är trots allt lite charmen med Final Fantasy-serien, att den alltid vågar att förändra och förnya sig.

I spetsen hade vi protagonisten Squall Leonheart som man under den häftiga introsekvensen står på ett fält och duellerar med sin rival Seifer strax efter man lugnt satt stämningen med Rinoa stående på ett blommande fält. Det är under denna sekvens som orkesterstycket Liberi Fatali tornar upp sig och bygger i styrka.

Liberi Fatali från Final Fantasy VIII: Original Soundtrack

Här kan ni se låten i kontext med introsekvensen

Final Fantasy 8 markerar tidpunkten när spelserien tillika kompositören Nobuo Uematsu för första gången experimenterade med orkester och kör. Tillsammans med det romantiska temat “Eyes on Me” är det spelseriens två första orkestrerade musikstycken. Eftersom Liberi Fatali är spelets huvudtema genomsyrar det också andra delar av spelets soundtrack så som “The Landing”, “The Stage is Set”, “Premonition” och musiken som spelar när eftertexterna rullar.

Liberi Fatali betyder “Fated children/ödesbestämda barn”. Det är dock inte den enda roliga detaljen kring bruket av latin i sången. Det förefaller sig nämligen så att den återkommande frasen “Fithos Lusec Wecos Vinosec” är ett anagram för “Succession of Witches” och “Love”, vilket är berättelsens två huvudsakliga teman. Det är med andra ord inte en latinsk fras som många kan tro.

På Joystick har vi spelat Liberi Fatali en gång tidigare men det var under Joystick 2.0 i 2007 när konserten debuterade inne i Malmö konserthus så vi hoppas denna comeback kan uppskattas nu när vi lägger till musikstycket till Joystick 7.0-repertoaren.

MEN det är inte allt.

Joystick 7.0 kommer även bjuda på ett arrangemang av Final Fantasys huvudtema, det tema som alltid funnits någonstans i alla spel med några få undantag under alla dessa år. Vi hoppas att det blir en fin balans av det pompösa och det finstämda under konserten.

Första versionen på NES från 1987

Tolkningen av samma tema från Final Fantasy 12 från 2006

 • Josefin

  Så kul!! Jag har alltid grämt mig över över att jag missade One winged angel på stortorget 2000-nånting (många vänner/bekanta har sagt samma). Nu när ni har fixat en kör till Joystick 7.0 (och kanske redan kan OWA) kan ni inte spela den också? Min enda önskelåt till konserten! Har hoppats på den varje år!

  • Alexander Cederholm

   MSO äger tyvärr inte rättigheterna för One Winged Angel Josefin. Vi tar dock med oss all feedback och ser vad vi kan göra med den i framtiden. Hoppas du uppskattar Liberi Fatali ändå, det är ett fantastiskt stycke också.

 • Josefin

  Nä, jag har några önskelåtar till med FF-tema (ni bad ju om det på facebooksidan).
  Favorit nummer två: Not alone från FFIX. Fast den har ju ingen körsång.
  Favorit tre: Song of prayers från FFX (eller helst körversionen Sending to another dimension).

 • Gustaf Holtenäs

  jättebra val av er! skoj! Min final fantasy önskelista blir: one winged angel (ffvi) , Tina’s/Terra’s theme (ffvi), main theme (ffvii) och You’re Not Alone! (ffix).

  • Alexander Cederholm

   Var du möjligen på Joystick 1.0? Den konsert som hölls på Stortorget i Malmö under Malmöfestivalen 2006? Den innehöll nämligen Terras Theme. Jag håller med om att det är ett fantastiskt bra ledmotiv.