GTA-IV-grand-theft-auto-iv-15658342-1600-1200

Spelmusik: Grand Theft Auto 4 (multi) – Soviet Connection (2008)

Grand Theft Auto-serien har alltid varit till bredden fylld med musik men i dag skall vi kika närmre på introduktionen till Grand Theft Auto 4.

Om det finns två melodier som jag gör synonym med Grand Theft Auto 4 är det dels den två minuter långa laddningsskärmens musik och Soviet Connection som river igång så fort spelets introduktion börjar rulla och en båt är på väg att gå in Liberty Citys hamn. På båten har vi Nico Bellic, spelets protagonist som lämnat hemlandet för att komma till Amerika, möjligheternas land.

Musiken är skriven av Michael Hunter som en skotsk kompositör och musiker som gjort temamusiken samt all annan originalmusik till både Grand Theft Auto 4 och Grand Theft Auto: San Andreas.

Soviet Connection är ett intressant musikstycke. Musiken har hämtat inspiration från folkmusik från Östeuropa när det kommer till stil och instrumentval så som mandolin och stråkar. Samtidigt hörs en kall trummaskin som skär igenom de akustiska instrumenten som blir en skarp kontrast i stycket. Hunter har skapat ett hiphop-beat som passar lysande för att porträttera invandraren som nu ger sig rakt in i den hänsynslösa urbana betongdjungeln som är Liberty City.

Soviet Connection kommer spelas under Joystick 7.0. Jag finner det personligen väldigt spännande med tanke på det annorlunda soundet. Vi har inte direkt hört något som låter som hiphop under Joystick förut så det skall bli intressant att höra hur det låter i konserthuset den 22 januari.