tetris

Spelmusik: Tetris (GB) – Theme A/Korobeinki (1989)

Det är väldigt sällsynt när klassiska stycken lyckas definiera dator- och TV-spel. Vad som också är ovanligt är när klassisk musik rentav kan bli mer berömd p.g.a. ett spel. Ett sådant sällsynt exempel är musiken i Tetris.

Visste ni om att Tchaikovsky inte var särskilt förtjust i sina egna Nötknäppar-kompositioner? Oavsett vad han själv ansåg om sina verk hindrade det inte Nintendo att klämma in hans “Dance of the Suger Plum Fairies” (Sockerfen på svenska) som det primära musikvalet i NES-versionen av Tetris. Att se block falla i takt med stycket harmoniserar förvånansvärt väl. Även om B-temat är mer upbeat och C-temats lugnande toner kunde föredragits är det väldigt häftigt att ett stycke från Nötknäpparen är känt för att ha använts i Tetris.

NES-versionen av A-temat är dock inget i jämförelse med Game Boy-versionen.

1989 hämtade Nintendo tillbaka en rysk folksång från det förgångna (1861) och destillerade fram en ren och avskalad version som de stoppade in i sin version av Tetris på Game Boy. Resten är, som man säger, historia.

Sen den dagen är “Korobeinki” lika synonym med TV-spel som Koji Kondos Super Mario Bros.-stycken. Det är vad vi spelare är bekanta med som “Theme A”. Låten är ursprungligen från ett före-Bolshevik-Ryssland om en gatuförsäljare som träffar en ung kvinna. Nu är den istället en hyllad låt om fallande block.

Korobeinki är speciell eftersom det är inte nog med att det är en av de mest celebrerade låtarna i spelhistorien utan för att musiken i sig själv definierar spelet. Vi har hört den i techno- och dupstep-remixer och otaliga andra tolkningar genom åren som passerat. Den ryska folksången är permanent fastgrodd i våra hjärnor eftersom den kommer från en av världens mest älskade spelklassiker. Det är också ett av de enda klassiska stycken som är skrivet under en tid före TV-spel existerade men samtidigt är helt och hållet är associerat med spelmusik. Det gör Tetris kända “Theme A” väldigt unikt i förhållande till annan klassisk musik i spel.

Under Joystick 7.0 hör du både Game Boy- och NES-versionens A-tema i ett intressant nytt arrangemang torsdagen den 22 januari under Joystick 7.0.